diafilm vetítő

Diafilm vetítő

Posted on Posted in Játékok

Diafilm vetítő

Diafilm, gyermekkorunk legszebb esti meséi fűződnek, hozzá. Este lekapcsoltuk a villanyt a gyerekszobában és a falra vetítettük az esti mesét. Mind ezt abban az időben amikor még nem voltak megszámlálhatatlan mennyiségben mesecsatornák a televízióban, nem volt internet, még személyi számítógép sem, hanem az egyetlen tévé csatornán napi egy esti mese volt látható. Ilyenkor a gyerekszobában vetített diafilmen látható mese nagyon nagy élményt nyújtott. Ezt a jó emléket továbbvittem gyermekeimnél is, pedig náluk már elérhetők voltak mesecsatornák és elég sokat nézték is azokat, de, ha este vetítés volt az mindig kiemelkedő élményt nyújtott nekik is. Érdemes kipróbálni fiatal szülőként, vagy akár nagyszülőként is, és egy kicsit vissza csempészni a gyerek szobába ezt az élményt. Nagy előnye, hogy együtt csináljuk a gyermekekkel, mely mindig plusz élményt nyújt gyereknek és felnőttnek egyaránt, mert ezek a pillanatok jó irányba terelik a gyermek fejlődését.

Dia vetítő

Dia vetítő ma is kapható játékboltokban és meséket is bőven kaphatunk hozzá. Nem nagy befektetés és ma, amikor sok szülőt zavar, hogy a gyermek a tévé és a számítógép előtt tölti az idejét már egész kis korban is érdemes megmutatni a gyermekeknek is a diafilm nézés élményét.

Ma már akár elemmel is működtethető készüléket is lehet kapni, melynek nagy előnye, hogy nem vagyunk hozzákötve a lakáshoz, nyári este teraszon, vagy a kertben akár komolyabb mozit be tudunk rendezni gyermekeinknek.

Diafilm története

A diafilmvetítés műfaji előzményeiként lehet számon tartani a történetmesélő képek egymásutániságán alapuló vásári képmutogatást, a laterna magicát, valamint a kézi festésű üvegképek, majd diapozitívok vetítését. E műfaji hagyomány ötvöződött a 19–20. század fordulóján a kor technikai vívmányával, a filmmel, s kialakult a diafilm műfaja. A 20. század elején a 35 milliméteres diafilm szalag először az oktatás, majd az ismeretterjesztés és az állami propaganda eszköze lett. Az oktatásban betöltött jelentőségét igazolja, hogy a korban szegényes képanyaggal kiadott tankönyvek mellett így mód nyílt az egyes tananyagok gazdagabb illusztrálására. Mint szemléltetőanyag a későbbi évtizedekben is előnyt élvezett az esetenként nehezen követhető, a részletek kibontását megnehezítő pergő- vagy mozgófilmmel szemben. Az 1960-as és az 1980-as évek között világszerte elsősorban a gyermekek szórakozásává lett a mese diafilmek révén.