lego

Lego

Posted on Kategóriák: Építős játékok, Játékok

Lego

A Lego egy világszerte igen sikeres építőjáték védjegyzett neve. A Lego termékek egymással minden esetben kombinálható és összekapcsolható építőelemekből állnak. Története 1932-ben kezdődött, mára szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni Legóból a több mint tízezerféle alkatrész segítségével. A Lego alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A Lego alkatrészek - mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül - valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel. Neve a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „Játssz jól!”. A ma ismert, műanyagból készült Lego 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját.

Lego története

1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította vállalkozását Billund községben (Dánia). A cég fajátékokat gyártott és két évvel később vette fel a „LEGO” nevet. 1947 után kezdett a ma is ismert műanyagból játékokat készíteni pénzügyi okokból. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök” helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt. Ezzel az eljárással az egészen kis gyermekek is könnyen össze tudták őket nyomni, épp annyira, hogy ne essenek szét, de könnyen szét lehessen őket szedni. A korai időkben a szállítmányok legtöbbje visszatért, a helyi gyártósorok bezártak; az emberek úgy gondolták, hogy a műanyag játékok sohasem tudják felváltani a fából készülteket. 1954-ben az alapító fia, Godtfred Christiansen lett a LEGO igazgatóhelyettese. Az ő javaslatára vizsgálták felül az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó rendszert.

 

 

 

 

1958-ban született meg az igazi LEGO, aminek a minőségével már elégedett lehetett mind a vásárló, mind a gyártó. Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. Közben nyílt egy csomagoló és összeszerelő üzem Svájcban, és egy üzem Jutlandban, ahol a LEGO gumiabroncsokat gyártják. A „Light & Sound” („fény és hang”) készletek 1986-ban jelentek meg, ezekhez elemtartó, lámpák, szirénák és egyéb hangkeltők tartoztak, melyek segítségével újabb részletekkel bővíthettük LEGO alkotásainkat. Brazíliában is ebben az évben nyílt meg egy LEGO gyár.

70 es évek

1970-re a dániai székhelyű cégnél több mint 900 alkalmazott dolgozott. A következő évtizedek jelentős bővülést és új kihívásokat hoztak mind a játékgyártás, mint a marketing területén. A lányokat először 1971-ben, a babaházak megjelenésekor célozták meg. 1972-ben a közlekedési lehetőségek is kibővültek a vízen úszó hajótestek megjelenésével. Két évvel később az Amerikai Egyesült Államokban nyílt gyáregység. 1990-ben a LEGO cég bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé, egyetlen európai cégként. Üzemi vannak még Csehországban is.

A LEGO cég a hetvenes évek óta van jelen Magyarországon. A LEGO Csoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, a nyíregyházi székhelyű LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta működik a Nyíregyházi Ipari Parkban 1250 fővel. 2012-ben a Nyíregyházán jelen lévő LEGO-gyártó üzem tulajdonosa a gyártás bővítésébe kezdett. Az elkészült és 2014. március 25-én felavatott gyár területe 122 ezer négyzetméter, a kapacitás növelésével 250 új munkahelyet hozott létre a társaság. A fejlesztéssel a világ összes Duplóját itt gyártják majd és a termelés mérete (Nyíregyházán) 18 millió dobozról 30 millióra nő. Ekkor 1550 dolgozóval és 80 ezer négyzetméter alapterülettel számolnak.

Termékcsaládok

A Lego történetének előrehaladtával a játék új kihívásokkal szembesült. A pusztán építőjáték szerepkörön túllépve elkezdte a témaorientált, fantáziát megmozgató készletcsaládjait gyártani.

Város

Az első készletcsalád. A Legoland első témaköre ezzel a névvel együtt 1970-ben jött létre. Épület és jármű korábban is létezett, de együtt, egymással arányos világot alkotva itt jelent meg először. Ettől kezdve szinte megszakítások nélkül végig jelen volt a Lego történelmében, legújabban City a megnevezése. A téma a gyermekeket célozza meg, főként a fiúkat. Készletei között legnagyobb sikert a tűzoltósággal kapcsolatos szettekkel érte el, de civil autók és városi épületek is színesítik a kínálatot, csakúgy, mint a többi Legóval teljesen kompatibilis utat mintázó alaplapok. Ez utóbbiak 1978-ban, a klasszikus minifigura bemutatásának évében jelentek meg, amikor is a gyártók több lényeges újítást vezettek be, többek között ekkor lettek az újfajta ablakkal és ajtóval épített épületek nagyobbak, berendezettek és hátulról megközelíthetőek, a járművek pedig az ekkor debütáló bordázott abroncs, a sárvédők, és a kocsiajtó révén részletgazdagabbak és játszhatóbbak.

Vonatok

A Lego vonatok 1966-ban jelentek meg. Eleinte még csak kézzel tolhatók voltak, később jelent meg az elemes, majd a transzformátoros változat.

Technic

Expert Series néven először 1975-ben jelentek meg olyan készletek, amiket kifejezetten a tapasztaltabb Lego felhasználók számára terveztek. 1977-ben már „Expert Builder” néven futott a széria. 1984-ben kapta a Lego Technic nevet. Valósághű mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek, robotok alkotják a témát.

Mindstorms

Egy programozható számítógéppel (Mindstorms RCX) és érzékelőkkel ellátott készletet már 2000 körül forgalmaztak Lego Mindstorms néven. Azóta már a második változat is megjelent a piacon, amelyben sok formai és technikai változtatást alkalmaztak. Ezt a verziót NXT-nek nevezik. Az NXT számítógépét - más néven az „agyát” - be lehet programozni, és a 4 bemeneti nyílásába érzékelőket, a 3 kimeneti nyílásába pedig motorokat lehet csatlakoztatni hozzá. 2009-ben jelent meg az NXT 2.0, majd 2013-ban pedig az EV3, amely kissé "harcirobot"-ként üzemel.

Világűr

A Space néven futó termékcsalád 1979-ben rajtolt. Szintén a legsikeresebb termékcsaládok egyike. A korai időkben csupán űrhajósokat és űrjárműveket tartalmazott, később a hangsúly áttevődött az ufókra és az idegen, galaktikus háborúkra. Az ezredforduló környékére holdbázisok és űrállomások jelentek meg a készletekben, majd a Mars bolygón zajló küldetéseket ellátó űrhajósok, legújabban pedig a Galaxy Squad fut.

Castle

A korábban magyarul is rengetegféleképpen nevezett termékcsalád 3 készlettel az új típusú Legolanddal együtt, annak részeként 1978-ban indult. Valódi önálló téma 1984-ben lett, ekkor mutatták be a várak hatékonyabb építését lehetővé tevő nagyméretű falelemeket. Klasszikus szerepe a valósághű várak és hadseregek megjelentetése volt, de a későbbiekben már mitológiai, varázslatos képességű lényeket is kiadott. Elemi célja, hogy megismertesse a gyerekekkel a jó és a rossz fogalmát, és hogy levezethessék természetes agressziójukat.

Kalózok

Az 1989-ben indult téma részletgazdag és izgalmas játékélményt nyújtó erődöket és hajókat hozott forgalomba. Itt szakítottak először a mindig vidám arckifejezéssel, és bajszos-borostás kalózfigurákat kezdtek gyártani. Itt jelentek meg először olyan alaplapok, amelyek nem utakat, hanem folyókat vagy éppen sziklákat ábrázoltak.

FABULAND

Az 1978 és 1989 között forgalmazott termékcsalád furcsa módon nem használta a minifigurákat, ahogyan a többi. Itt túlméretezett, mulatságos hangulatú, nagy fejű figurák szerepeltek. A figuráknak állatfeje és emberteste volt; a kiegészítők szintén felnagyítottak voltak. Célja mesés történetek, idilli világ eljátszása volt. Az állatfigurákon keresztül a gyermekek a foglalkozásokat is megtanulhatták.

Búvárok

Az igen sokrétű téma első elődje 1995-ben indult, ahol kristályokat gyűjtő búvárokra volt alapozva a termékcsalád. Két évvel később már békés célú, kutató és hajóroncsokat vizsgáló búvárok is megjelentek, számos új elemet magukkal hozva (gumicsónak, szigony, mentőmellény, stb). Az „Aqua Raiders” néven futó szériában az embereknek óriási vízi állatokkal kell megmérkőzniük a víz alatti kincsekért. 2010-ben indult az Atlantisz, mely a legendás várost mutatja be.

Juniors

Ezt a termékcsaládot a Lego azoknak a nagyjából 4-7 éves gyerekeknek tervezte, akik a Duplohoz már "túl nagyok" a sztenderd Lego játékokat azonban fejlődő finommotorikájuk még nem tudják egyedül összeépíteni. Tulajdonképpen egy átvezetés a Duplo, és a Lego között, már a normál kockákkal, de kihagyva a túl bonyolult, aprólékos részleteket.

Nexo Knights

A 2015-ös év újítása. A Lego is, mint minden játékgyártó cég elkezdett az online játékok felé elmozdulni, és ezzel a koncepcióval megpróbálja ötvözni a számítógépes játékokat a saját termékével. A játékok egyébként a harcos, és fiús vonalat képviselik. Lego Nexo Knights

Ninjago

Szintén a fiúknak készült, Nindzsa harcos szereplőkkel teli harcos lego kollekció, melyből mese is készült, amit magyar nyelven is vetítenek.

Friends

Egy kifejezetten a kislányokat megcélzó Lego kollekció, amiből mese is készült. A szereplői 5 lány, Emma, Olivia, Stephanie, Mia, Andrea, akik Heartlakeben élnek. Imádják az állatokat. Csupa csajos történet, a csomagolása a termékeknek is lányos, dominál bennük a lila, és rózsaszín szín. Lego Friends

A lego kocka

A Lego kocka - csalóka módon - nagyon egyszerűnek tűnhet. A számtalan alkatrész többsége látszólag nem igényel túl sok magyarázatot, mivel gyermekek számára készülnek: úgy tervezték őket, hogy használatuk magától értetődő legyen. Hogy ezt az átláthatóságot elérjék, alapos tervezés és igényes gyártástechnológia szükséges minden egyes Lego alkatrész előállításához.

A tizenévesek számára tervezett Technic készletek motorjai és fogaskerekei gond nélkül összeépíthetők akár a háromévesek számára készült DUPLO kockákkal. A Lego kockák eme tulajdonsága lehetővé teszi a Lego rendszer számára, hogy mindig alkalmazkodjon a növekedő gyermek igényeihez, sőt, ez a fajta végtelen lehetőség a felnőtteket is gyakran rabul ejti.

A Lego kockák gyártása a világ számos pontján történik. 2003-ban a fröccsöntés két gyárban zajlott: Dániában és Svájcban, 2009. január 23-tól pedig Nyíregyházán is. A kockák esetleges mintákkal történő ellátása lehetséges Dániában, Svájcban, Dél-Koreában, Csehországban és az Egyesült Államokban. Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ami óránként 2,3 millió kockát jelent.

Minőségi követelmények

A kockáknak, tengelyeknek, minifiguráknak és a teljes Lego rendszer összes többi elemének ugyanolyan szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Az összerakásukhoz és szétszedésükhöz szükséges erő pontosan meghatározott, maguktól nem eshetnek szét az összerakott darabok. Ha túl könnyű lenne szétszedni őket, az alkotások nem lennének elég stabilak, ha túl nehéz lenne, az ellentmondana a rendszer alapkoncepciójának, miszerint a modellek szétszedésével újabb modellek építhetők. A megfelelő összetartó erő eléréséhez ezredmilliméteres pontossággal készülnek az alkatrészek (az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet).

Az egyik technológiai fogás, ami lehetővé teszi ezt a nagyfokú pontosságot, az a korlátozás, hogy az öntőformáknak kicsi a kapacitása. Más játékgyártók a költségek alacsonyan tartása miatt akár 60 öntvényt is képesek egy időben önteni. A Lego öntőformák ennél sokkal kisebb darabszámot tesznek lehetővé, és precíziós módon vannak beállítva, ami miatt áruk akár több tízezer dollár is lehet. A fröccsöntéshez használt formákban beépített érzékelők vannak, amik a nyomás és a hőmérséklet ingadozásait figyelik, mivel a tűrésen túl mindkettő selejtet eredményezhet. Minőségellenőreik a lehető legaprólékosabban ellenőrzik a készterméket, hogy semmilyen jelentős szín- vagy méretbeli eltérés ne fordulhasson elő. A Lego cégtől származó információ szerint a fröccsöntési eljárásuk annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 bizonyul selejtnek, annak ellenére, hogy nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Ennek az évtizedes tapasztalatokon alapuló igényes gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, ami lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott Lego kockák minden gond nélkül összekapcsolódjanak.

A kockák anyagaként 1963 óta akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS) használnak, ami egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyag. 2015-ben a cég kutatóközpont létrehozását tervezi, amelyben 100 alkalmazott új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot keres.

Forrás: wikipedia