Rikiki kártyajáték

Rikiki

Posted on Kategóriák: Játékok, Játékszabály, Kártyajátékok, Társasjáték

Rikiki

Könnyen megtanulható, szórakoztató kártyajáték, melyet magyar kártyával és francia kártyával egyaránt lehet játszani. Bár a hangzása Rikitiki-tévire emlékeztet, nem bizonyítható, hogy a rikiki a bátor kis mongúzról kapta a nevét. Az alábbiakban egy olyan változatot ismertetünk, amelyhez egy csomag francia kártyát használnak. A dzsókerekre nincs szükség, azokat szedjük ki a pakliból. A résztvevők száma 3-7 lehet, de úgy érdekes, ha legalább négyen vannak. Hármasban jobb játék a kilencvenkilences.

A kártyák rangsora

A lapok a szokásos sorrendben követik egymást. A legnagyobb lap az ász, aztán a király, a dáma, a bubi, majd a számos lapok következnek sorban egymás után egészen a 2-esig.

A rikiki játék célja

Pontosan annyit ütni, mint amennyit vállaltunk, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a vállalt ütésszámhoz minél közelebb maradni.

A játszmasorozat és az osztás

A játék hármasban tizenöt, négyesben tizenhárom, ötösben tíz, hatosban nyolc játszmából áll. Az első játszmában fejenként 1 lapot osztanak, a másodikban 2-t, a harmadikban 3-at, a tizenötödikben 15-öt. Az osztás végén a megmaradt csomag legfelső lapját felütik adunak. Négyesben a 13. játszmánál nem marad csomag, ezért azt adu nélkül játsszuk. Az utolsó játszmát ennek mintájára hármasban, ötösben és hatosban játszhatják adu nélkül. A játszmák száma meg is kétszerezhető. Ez esetben az eredeti játszmasorozat után visszafelé játszanak. Tehát például négy résztvevő eseten a tizennegyedik játszmában a tizenharmadikhoz hasonlóan 13 lapot osztanak, a tizenötödikben 12-t, aztán 11-et végül az utolsóban már csak 1-et.

Ütésvállalás a rikikiben

Az első játszmában a játékosok ahelyett, hogy megnéznék a lapjukat, a homlokukra teszik. Így mindenki csak a többiekét látja, a magáét nem. Aki már tudja, hogy vállal-e ütést, az összezárt öklét kiteszi az asztalra. Ha ár mindnyájuké kint van, az osztó bemondja, hogy rikiki, mire mindenki gyorsan kimutatja, hogy vállalkozik e ütésre. Aki vállalkozik, az kidugja a hüvelykujját, aki nem az az öklét zárva tartja. A második és az azt követő játszmákban a játékosok már a saját lapjukból döntenek, és egymás lapjába nem nézhetnek. A rikiki vezényszóra mindenki annyi ujját dugja ki, ahány ütésre vállalkozik. Az ötnél több ütést felfordított ököllel jelzik: a kidugott ujjak számához ötöt kell hozzáadni. Aki esetleg tíznél is többet akar ütni, az szóban közli a vállalását.

Lejátszás

Az első ütéshez az hív, akinek először osztottak. Színre színt kell adni, de felülütési nem kötelező. Színhiány esetén adut kell az ütésbe tenni. A további ütésekhez mindig az hív, aki az előzőt elvitte. Az ütéseket célszerű úgy gyűjteni, hogy azok jól elkülöníthetők legyenek egymástól.

Pontozás

A ponttáblázat szélső oszlopában a játszma sorszáma van feltüntetve. Minden játékos neve alatt két oszlop szerepel. A bal oldaliba a vállalt ütésszámot jegyzik, a jobb oldaliba pedig a játékos pontját. Aki ugyanannyit ütött, int amennyit vállalt, az megkapja a vállalt ütésszám kétszeresét és még 10 pontot. Akinek ez nem sikerült attól annyiszor két pontot vonnak le, mint amennyivel többet vagy kevesebbet ütött.