makaó kártyajáték

Makaó

Posted on Kategóriák: Játékszabály, Kártyajátékok, Társasjáték

Makaó

Makaó szigetéről egy a múlt században népszerű, veszedelmes hazárdjátékot és egy könnyű kikapcsolódást nyújtó, szelíd kártyajátékot is elneveztek. Most ez utóbbinak magyar kártyájával játszott változataiból adunk ízelítőt. A résztvevők száma 2-5 lehet, de ötösben már nehézkes, mert túl gyorsan elfogy a csomag. A játék balról jobbra halad.

A makaó játék célja: A kézben lévő lapok elfogyasztása.

A makaó játék menete

Az osztó 5-5 lapot ad mindenkinek: előbb hármat-hármat, aztán kettőt-kettőt. Az osztás végén a csomag legfelső kártyáját színére fordítja, és kiteszi az asztalra. A tőle jobbra ülő játékos erre ugyanolyan színű vagy rangú lapot tehet. (például pirosra pirosat vagy alsóra alsót.) Ha nem tud vagy nem akar tenni, a csomag legfelső lapját fel kell húznia. A többiek hasonlóképpen ugyanolyan színű vagy rangú lapot tesznek az utoljára eldobott kártyára, vagy húznak a csomagból. Ha a csomagból húzott lap illik a legfelső kártyára, azt nem lehet azonnal rátenni, meg kell várni, míg újból sorra kerülünk, de addigra persze már egész más kerülhet legfelülre. Egyszerre általában csak egy lapot lehet lerakni, kivéve azt az esetet, ha valakinek három egyenrangú kártyája (például három VIII-asa) van, és közülük az egyik színben megegyezik a legfelső kártyával. Ilyenkor mindig ezt az egyező színű lapot kell a legfelső laphoz csatlakoztatni, azaz ezt kell a három egyenrangú magyar kártya közül a legalulra tenni. A három egyenrangú kártyát a velük azonos rangú negyedik lapra is rá lehet tenni.

Különleges szerepű lap a VII-es, a Felső, a Király és az Ász.

VII-es. Ha valaki VII-est rak le, az utána következő játékos kimarad, és két lapot húzni kell a csomagból, hacsak nem tud ő is VII-est rakni, mert akkor azt kiteheti, és az őutána következőnek kell húznia négyet. Így akár összesen nyolc lapot is fel lehet húzatni. Ha valaki olyan VII-esre tesz egy másikat, amelyért az előtte ülő játékos már húzott, akkor az utána következőnek csak kettőt kell vennie.

Felső

Aki felsőt rak le, az színt kérhet, azaz megmondhatja az utána következőnek, hogy milyen színű lapot kell leraknia. Ha a játékos nem tudja a kérést teljesíteni, húznia kell a csomagból, de ha neki is van felsője, azt ráteheti, és ő kérhet az utána következőtől. Ha a felső lerakója bemondja, hogy körön át, kérést nemcsak az utána következőnek, hanem az összes többi játékosnak is teljesítenie kell, beleértve magát is. A körön át való kérés is érvényteleníthető egy másik felsővel, de a felsőnek illenie kell a legutóbb kirakott kártyára.

 

 

Király

Aki királyt rak le, az rangot kérhet, tehát például IX-est, X-est, felsőt vagy ászt. A király kérése is érvényteleníthető egy másik királlyal. A VII-est csak az kérhet, akinek a király lerakása után már csak egy lapja marad, és ő is csak körön át.

Ász

Ha valaki ászt rak, akkor az utána következő játékos kimarad, de nem kell a csomagból húznia. Ha neki is van ásza, azt ráteheti, és akkor az őutána következő játékos marad ki. A kimaradó utáni játékos szabadon tehet az ászra azzal azonos színű kártyát vagy egy másik ászt.

Makaó

Amikor egy játékos az utolsó előtti lapját leteszi, be kell mondania, hogy makaó, jelezve ezzel, hogy már csak egy lapja maradt. Ha valaki ezt elmulasztja, és erre bárki figyelmezteti még azelőtt, hogy az utána következő játékos lerakott vagy húzott volna, akkor büntetésből 5 lapot húznia kell a csomagból.

A lejátszás akkor ér véget, ha egy játékos az utolsó lapját is lerakja. Ha a csomag idő előtt elfogy, a lerakott lapokból újabb csomagot képeznek. Ehhez a legfelső lap kivételével az összeset felhasználják. A lapokat természetesen megkeverik.

Elszámolás. A lapjait elfogyasztó játékos annyi pontot írhat fel magának, ahány lap a többiek kezében maradt. Játszhatják úgy is, hogy nem a lapok számát nézi, hanem azok pontértékét. E szerint az egyszerű lapok 1 pontot érnek, az ászok, a királyok és a felsők 2-t, a VII-esek 4-et.

Változatok

1. Egyes társaságokban csak a soron következő játékostól lehet színt vagy rangot kérni, máshol viszont minden ilyen kérés körön át érvényes, ezért azt be sem kell mondani.

2. Sok helyen nem a királlyal lehet rangot kérni, hanem helyette kért másik kártyával, az alsóval és a IX-essel. Az alsóval figurákat kérnek (az alsótól az ászig), a IX-essel számos lapokat.

3. Néhol a felsőt bármilyen színű kártyára rá lehet tenni.

4. A lejátszás nem feltétlenül ér véget akkor, amikor egy játékos az utolsó lapját lerakta, mert az előtte ülő játékos VII-essel visszahívhatja.